ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Η ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού στη Μεσόγειο: Τι μέλλει γενέσθαι;
Βαγγέλης Κωνσταντιανός, Global Water Partnership Mediterranean (GWP-Med) Η διαχείριση νερού στη Μεσόγειο καταγράφει ανάγλυφη τη συνάφεια δημογραφικών, οικονομικών, τεχνολογικών, κοινωνικών, πολιτικών, περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών προβλημάτων, διλημμάτων και προκλήσεων. Είναι βέβαιο ότι μόνο μαγικές λύσεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν γοργή και αποτελεσματική διέξοδο στα πολλά και αλληλοσυνδεόμενα ζητήματα που αφορούν το νερό και τη διαχείρισή του στη μεσογειακή λεκάνη.
H χρήση του νερού στις αρχαίες κυπριακές πόλεις
Βάσος Καραγιώργης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, διευθυντής Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» Κατά την τελευταία περιόδο της εποχής του Χαλκού (1200 π.Χ.) εμφανίζονται τα πρώτα λουτρά και λουτήρες από πηλό και ασβεστόλιθο στα αστικά κέντρα της Κύπρου, τα οποία προήλθαν από το Αιγαίο. Κατά την κλασική περίοδο, λουτρά με κρύο και ζεστό νερό απαντούν στην Κύπρο και συγκεκριμένα σε παλάτι στον οικισμό Βουνί, περίπου 500 χρόνια πριν γίνουν αγαπητά στο ρωμαϊκό κόσμο.
Αστικοί χείμαρροι. Τα αθηναϊκά ρέματα ως δίκτυα ανασυγκρότησης του δημόσιου χώρου.
Πάνος Δραγώνας, αρχιτέκτων, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Το δίκτυο ρεμάτων της Αθήνας αποτέλεσε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του φυσικού τοπίου της Αττικής, το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης και κυκλοφορίας της πόλης. Η δημιουργία νέων ανοικτών δικτύων απορροής και καθαρισμού των βρόχινων υδάτων αποτελεί μία ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του κατακερματισμένου αθηναϊκού δημόσιου χώρου αλλά και ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Οι Υδάτινοι Πόροι στη Μεσόγειο και η Ενσωμάτωση της Διάστασης του Φύλου
Juan Antonia Sagardoy, υπεύθυνος προγραμμάτων GEWAMED Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην ανάπτυξη και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή της Μεσογείου έχει σαν στόχο να συμβάλει στην επίλυση κάποιων προβλημάτων, όπως είναι η περιορισμένη πρόσβαση των γυναικών στην έγγεια ιδιοκτησία και τους υδάτινους πόρους, η υποτιμημένη σημασία του ρόλου τους στην ενεργή διαχείριση των υδάτινων πόρων, κ.ά.
Νερό: Η πηγή της ζωής που χάνεται από τον άνθρωπο
Νίκος Ιτσινές, δημοσιογράφος Η λειψυδρία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας αυτή τη στιγμή. Ολόκληρες περιοχές του διψούν, ενώ το νερό είναι πιο ακριβό και από το πετρέλαιο. Δυστυχώς μεγάλο μέρος χάνεται εξαιτίας της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας ή πολύ απλά εξαιτίας της κακής διαχείρισης που κάνει στα αποθέματα του νερού.
Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων
Η διαχείριση των υδατικών πόρων συνδέεται άμεσα με το μεγάλο θέμα των κλιματικών αλλαγών. Το νερό θα αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα για την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική, γι’ αυτό και η διαχείρισή του αποκτά παγκόσμια χαρακτηριστικά. Είναι εξαιρετικής σημασίας θέμα για την Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενημέρωση του κοινού, την τιμολόγηση του νερού και την ουσιαστική εφαρμογή ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου.
Οι υδατικοί πόροι της Μεσογείου. Μια σύντομη παρουσίαση προβλημάτων προσφοράς και ζήτησης και των συνεπειών τους.
Μπέσσυ Μαντζάρα, χημικός, Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη Πριν από μερικά μόλις χρόνια το νερό στη συνείδηση όλων ήταν ένας φυσικός πόρος σε αφθονία που μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε αφειδώς. Σήμερα όμως εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης, αλλά και της αύξησης του πληθυσμού της γης και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, το νερό είναι πλέον ένα αγαθό εν ανεπαρκεία που πρέπει να προφυλαχθεί.
Διάβρωση ακτών στην Κύπρο
Ξένια Ι. Λοϊζίδου, πολιτικός μηχανικός – ακτομηχανικός, ΑΚΤΗ - Κέντρο Μελετών και Έρευνας
Οι παραδοσιακές χρήσεις της παράκτιας ζώνης όπως η κατοικία, η αλιεία και η κολύμβηση, έχουν σήμερα αλλάξει. Οι νέες χρήσεις που συνεπάγονται οι καινούριοι τρόποι αναψυχής, η διάθεση των αποβλήτων, η κατασκευή έργων υποδομής τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο χώρο, έχουν προσδώσει στην ακτή ένα καινούριο χαρακτήρα και έχουν προκαλέσει, μεταξύ άλλων, σωρεία μορφολογικών προβλημάτων: διαβρώσεις και προσχώσεις.
Θεματικά πάρκα νερού
Μίκα Μιχαλάκη, αρχιτέκτων Η ζωή στον πλανήτη προήλθε από το νερό και η σχέση του ανθρώπου με το υγρό στοιχείο παραμένει στενή στο πέρασμα των αιώνων. Στο υδάτινο περιβάλλον, ο άνθρωπος συνήθισε να αναζητά όχι μόνο την κάλυψη των βιολογικών του αναγκών, αλλά και την απόλαυση στιγμών χαλάρωσης και ψυχαγωγίας.
Εξοικονόμηση νερού στο σπίτι: Πρόκληση και αναγκαιότητα
Νίκος Χρυσόγελος, χημικός περιβαλλοντολόγος, Δίκτυο Μεσόγειος SOS Η έλευση του 21ου αιώνα έφερε, μεταξύ άλλων, στο προσκήνιο το ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων. Σήμερα, 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καθαρό νερό να πιουν. Πάνω από 6.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από ασθένειες που σχετίζονται με το νερό. Η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει τα προβλήματα επάρκειας και ποιότητας του νερού.
Αρχιτεκτονική και νερό: Η εκμετάλλευση της δύναμής του στο σχεδιασμό
Μυρτιά Φασούλη - Μαρία Σιμάκου, αρχιτέκτονες Μέθοδοι αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του βρόχινου νερού στο σχεδιασμό υπαίθριων χώρων, ανάλυση συγκεκριμένων παραδειγμάτων τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα καθώς επίσης εξέταση της δυνατότητας περαιτέρω εφαρμογής τους στην Ελλάδα δεδομένης της αλλαγής του κλίματος και της εξάντλησης του υδροφόρου ορίζοντα.
Το νερό στην πόλη: Μια περιβαλλοντική και βιοκλιματική προσέγγιση
Αινείας Οικονόμου, Φλώρα-Μαρία Μπουγιατιώτη, αρχιτέκτονες Το νερό είναι ένας σημαντικός πόρος και ένα πολύτιμο αγαθό, που πρέπει να διαφυλαχθεί. Το ζήτημα του νερού στην πόλη προσεγγίζεται μέσα από δύο οπτικές γωνίες: την περιβαλλοντική, που αφορά στην προστασία του ως πολύτιμου αγαθού και τη βιοκλιματική, που σχετίζεται με τη χρήση του νερού ως στοιχείου βελτίωσης του μικροκλίματος.
Ασωπός ποταμός: Πραγματικότητα και δυνατότητες προστασίας και περιβαλλοντικής ανάδειξής του
Γεωργία Γκουμοπούλου, αρχιτέκτων Η περιβαλλοντική ανάδειξη του Ασωπού ποταμού ίσως να γίνει η αφετηρία για ένα μεγάλο «περιβαλλοντικό σχολείο» τόσο κοντά στο μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας κι εύκολα προσβάσιμο. Θα αποτελούσε άλλωστε και μεγάλο μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον –φύσης και ανθρώπου– η μετατροπή από «ποτάμι της μόλυνσης» σε «ποτάμι ζωής» με τα χαρακτηριστικά που του απέδιδαν και το λάτρευαν στην αρχαιότητα.