ΠΡΟ-ΘΕΣΕΙΣ
Το τρίτο τεύχος του MOnuMENTA είναι αφιερωμένο σε δύο θεματικές, τη βιοποικιλότητα και τη διαπολιτισμικότητα. Η μεγάλη σπουδαιότητά τους για τη συνέχιση της ζωής αλλά και για την αρμονική και την ποιοτική συνύπαρξη στον πλανήτη είναι σε όλους γνωστή, ωστόσο οξύτατα είναι τα προβλήματα και για τις δύο. Η δραματική μείωση της βιοποικιλότητας και η έλλειψη σεβασμού στο άλλο, στο διαφορετικό, υπονομεύουν τα παραπάνω αγαθά. Στη χώρα μας τα προβλήματα είναι δυσεπίλυτα και ευελπιστούμε ότι η ενημέρωση μέσω άρθρων, ειδήσεων και δράσεων θα συμβάλλουν στην αλλαγή στάσης αλλά και στην ανάληψη ενεργού δράσης από όλους μας.
Με την υπογραφή της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα από μεγάλο αριθμό κρατών κατά τη Συνδιάσκεψη Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992, ο όρος διαδόθηκε και η διατήρηση της βιοποικιλότητας απασχολεί πλέον όλους μας, κυρίως γιατί η μείωσή της, είναι απόρροια της δικής μας ανθρώπινης δραστηριότητας. Το περιβάλλον, που αντιμετωπίζεται ως ένας ανεξάντλητος πλούτος με μοναδικό σκοπό να υπηρετεί την επιθυμία του ανθρώπου για ανάπτυξη, δεν μπορεί πλέον να διατηρεί σε ισορροπία τα ευαίσθητα οικοσυστήματα στα οποία στηρίζεται όλο το φυσικό οικοδόμημα. Έτσι, ο άνθρωπος που φαίνεται να έχει μάθει να αφήνει χώρο μόνο για τον ευατό του καλείται να λάβει άμεσα μέτρα... H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως στόχο να ανασχεθεί η απώλεια της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη μέχρι το 2010, το οποίο έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας. Στην Ελλάδα, παρά την υπογραφή και την επικύρωση των Διεθνών Συμβάσεων, υπάρχει ακόμα έλλειψη ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου προστασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Ηλεία μετά τις πυρκαγιές του 2007
Η ανάγκη για κατάρτιση μιας εθνικής στρατηγικής για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Ελλάδας, για την απογραφή των οικοσυστημάτων και την εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισής τους, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα και ιδιαίτερα τη στιγμή που προωθείται το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.
Αναγνωρίζοντας ότι οι κοινωνίες μας σήμερα είναι διαπολιτισμικές, άρα και περισσότερο ευάλωτες, η Ευρωπαϊκή Ένωση όρισε το 2008 ως έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου. Σε έναν κόσμο που η κινιτικότητα των πολιτών διευκολύνεται περισσότερο από ποτέ, ιδέες, αντιλήψεις ταξιδεύουν, διαμορφώνοντας καινούρια ήθη. Βασικό στοιχείο σεβασμού της διαπολιτισμικότητας είναι η προστασία και η ανάδειξη των μνημείων που άφησαν στο πέρασμά τους άλλοι λαοί, όπως είναι τα θρησκευτικά μνημεία.
Ποικίλα και πολυάριθμα τα άρθρα και αυτού του τεύχους. Οι συγγραφείς τους πραγματεύονται πολλές από τις παραμέτρους των δύο θεματικών, μάς ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο πολλών ειδών, των διαπολιτισμικών πόλεων αλλά και στα μεγάλα προβλήματα των γκέτο. Ποιήματα γράφτηκαν ειδικά για το 3ο τεύχος από την Έλσα Κορνέτη και τον Λάμπρο Λάζο. Επίσης, μεγάλη η τιμή να παρουσιάζονται στο τεύχος έργα του ζωγράφου Πωλ Σουλικιά. Το εξώφυλλο είναι αποτέλεσμα των φωτογραφιών που μας έστειλαν οι φίλοι του περιοδικού.
Το MOnuMENTA παράλληλα με τη συνεχή ενημέρωση και ανανέωση των αφιερωμάτων του διευρύνει σταδιακά τη δράση του αποσκοπώντας σε πιο δυναμικές παρεμβάσεις, όπως ήταν η συμμετοχή στην προσφυγή στο ΣτΕ για τη μη κατεδάφιση των δύο κτηρίων πίσω από το νέο Μουσείο Ακρόπολης, η υποβολή ένστασης για να μην προχωρήσει η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης των Αθηνών στο Άλσος Παγκρατίου, η αποστολή επιστολών για καταστροφές και αλλοιώσεις μνημείων στους αρμόδιους φορείς (π.χ. το κτήριο στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου, αλλοιώσεις στον παραδοσιακό οικισμό Χαλκί της Νάξου κ.ά), η δημιουργία carte postale με 8 μνημεία της Νάξου σε κίνδυνο για τον Υπουργό Πολιτισμού κ.ά. Είναι απίστευτο πόσο στη χώρα μας μέρα με τη μέρα βάλλεται ο φυσικός και ο αρχιτεκτονικός της πλούτος. Η πρόταση για το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ή μάλλον την πραγματικότητα.
Η προστασία της βιοποικιλότητας και ο σεβασμός των μνημείων των διαπολιτισμικών κοινωνιών είναι λοιπόν ο στόχος του MOnuMENTA και ζητάμε, όπως πάντα, τη συνεργασία σας σε περιπτώσεις καταστροφής και αλλοίωσής τους.
22.11.2008
Γι' αυτό το τεύχος επιλέξαμε το σύνθημα «Πράξε για τη φύση», το οποίο θα προβάλλεται σε κάθε εκδήλωση, δράση, έντυπο του περιοδικού.