ΑΓΝΩΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Οι τουλίπες της Κρήτης και της Χίου
Γιάννης Σπαντιδάκης, γεωπόνος, κηποτέχνης Στη χλωρίδα της Ελλάδας περιλαμβάνονται 11 αυτοφυή είδη τουλίπας, από τα 15 συνολικά που χαρακτηρίζουν την έκταση της μεσογειακής λεκάνης. Μερικά από αυτά είναι ενδημικά και την άνοιξη εμφανίζονται σε πολλές περιοχές της, από τα οποία τα τέσσερα είδη στολίζουν τα κρητικά χώματα, ενώ άλλα τέσσερα είδη φιλοξενούνται στη Χίο. Ορισμένα απειλούνται με εξαφάνιση.
Ένας σημαντικός βιότοπος στη Ρόδο. Η Κοιλάδα των Πεταλούδων.
Μίκα Μιχαλάκη, αρχιτέκτονας Στη Ρόδο βρίσκεται ένας ιδιαίτερος και αρκετά σπάνιος βιότοπος, η Κοιλάδα των Πεταλούδων. Αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα και ένα εξαιρετικά όμορφο τοπίο με μονοπάτια, πλούσια βλάστηση, ξύλινες γέφυρες, μικρούς καταρράκτες, λίμνες και χιλιάδες πολύχρωμες πεταλούδες. Η έκτασή της φθάνει τα 600 στρέμματα. Ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και ξεχωρίζει για τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα της.
Γυπαετός: Ο ερημίτης των ψηλών βουνών της Κρήτης
Μιχάλης Προμπονάς, Δρ. φυσικός - περιβαλλοντολόγος, Πανεπιστήμιο Κρήτης–Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Ο Γυπαετός (Gypaetus barbatus) θεωρείται σήμερα το σπανιότερο είδος αρπακτικού στη χώρα μας και γενικότερα στα Βαλκάνια, αφού ο πληθυσμός του εντοπίζεται μόνο στην Κρήτη και δεν αριθμεί περισσότερα από έξι αναπαραγωγικά ζευγάρια. Επίσης, είναι ένα από τα σπανιότερα αρπακτικά πουλιά της Ευρώπης.