Το πρόβλημα - Δράσεις του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS -
Πρακτικές μείωσης της κατανάλωσης νερού - Αλλάζουμε συνήθειες για να έχουμε νερό
Το πρόβλημα
Η έλευση του 21ου αιώνα έφερε, μεταξύ άλλων, στο προσκήνιο το ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων. Σήμερα, 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καθαρό νερό να πιουν. Πάνω από 6.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από ασθένειες που σχετίζονται με το νερό. Στην Κίνα, στην Ινδία και στην Ινδονησία πεθαίνει εξαιτίας ασθενειών διάρροιας διπλάσιος αριθμός ανθρώπων σε σχέση με τα θύματα του AIDS. Από το 1950 μέχρι σήμερα έχει υπερτριπλασιαστεί η παγκόσμια κατανάλωση νερού, αναπτυσσόμενη με διπλάσιους τουλάχιστον ρυθμούς απ΄ ότι η αύξηση του πληθυσμού. Η προσφορά, όμως, είναι δεδομένη, γι’ αυτό και έχει αρχίσει να γίνεται σε πολλές χώρες συνείδηση η αναγκαιότητα εξοικονόμησης νερού. Η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει τα προβλήματα επάρκειας και ποιότητας του νερού. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 38% του πληθυσμού της Μεσογείου θα αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νερό.
Δράσεις του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση και τη βιώσιμη διαχείριση του νερού. Απαραίτητη προϋπόθεση της επιτυχίας ενός προγράμματος εξοικονόμησης νερού είναι η συστηματική ενημέρωση των πολιτών. Και τούτο διότι, για κοινωνικούς λόγους, το νερό τιμολογείται πολύ φθηνότερα από το κόστος εξεύρεσης, μεταφοράς και διύλισης.
Μια σειρά δράσεων του απευθύνονται σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι, οι μαθητές να γίνουν «δάσκαλοι» των μεγάλων στην προσπάθεια εξοικονόμησης νερού στο σπίτι, όπου και έχει παρουσιαστεί η μεγαλύτερη αύξηση της κατανάλωσης κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Η εξοικονόμηση νερού συμβάλλει όμως και στη δημιουργία σχετικών επαγγελμάτων. Για την ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες δημιουργίας νέων τομέων απασχόλησης στην εξοικονόμηση νερού, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Σμύρνης, εφαρμόζει ένα πρότυπο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση νερού στο Δήμο Νέας Σμύρνης», με χρηματοδότηση του έργου «Δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης ανέργων με την ενεργό συμμετοχή των μη κυβερνητικών οργανώσεων» του Υπουργείου Απασχόλησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος ενημερώνονται οι Δημότες της Νέας Σμύρνης για πρακτικές εξοικονόμησης νερού και νέους τομείς στην απασχόληση που διανοίγονται μέσω της καλλιέργειας μιας «νέας κουλτούρας για το νερό».
Πρακτικές μείωσης της κατανάλωσης νερού
Ακολουθούν μερικές απλές πρακτικές προτάσεις για τη μείωση της σπατάλης νερού:
Αντιμετωπίζοντας τις διαρροές του δικτύου
Δεν υπάρχει πολίτης που δεν έχει βρεθεί, μια φορά τουλάχιστον, αντιμέτωπος με έναν εξωφρενικό λογαριασμό νερού, ο οποίος δεν οφείλεται σε λάθος, αλλά σε διαρροή του δικτύου. Άλλες φορές πάλι η διαρροή γίνεται αντιληπτή όταν βγουν υγρασίες σε έναν πρόσφατα βαμμένο τοίχο ή φουσκώσει κάποιο πάτωμα. Ωστόσο ένας απλός έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι επαρκής για να αποτρέψει τη σπατάλη του νερού και, φυσικά, την αφαίμαξη της τσέπης μας.
* Έλεγχος διαρροών του δικτύου
Ελέγχουμε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις για τυχόν διαρροές. Διαβάζουμε το μετρητή νερού του σπιτιού πριν και μετά από μια περίοδο λίγων ωρών, όταν δεν καταναλώνεται νερό. Εάν ο μετρητής δεν έχει την ίδια ένδειξη, υπάρχει διαρροή.
* Έλεγχος διαρροής στο καζανάκι
Ρίχνουμε στο καζανάκι λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής (μπορούμε να το προμηθευτούμε στα ζαχαροπλαστεία). Εάν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά. (Ξεπλένουμε τη δεξαμενή μόλις γίνει η δοκιμή, για την αποφυγή χρωματισμού των τοιχωμάτων της).
Χαμηλού κόστους παρεμβάσεις στον οικιακό εξοπλισμό
* Αντικαθιστούμε το καζανάκι με συσκευή διπλής ροής (διατίθεται σε πολλά καταστήματα υδραυλικού εξοπλισμού). Μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να εξοικονομήσει έτσι 28,8 κυβικά μέτρα μηνιαίως. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τοποθετούμε μέσα στη δεξαμενή ένα πλαστικό μπουκάλι για να μειωθεί ο όγκος του νερού που παροχετεύεται.
* Μονώνουμε τους υδροσωλήνες. Έτσι αποφεύγεται η σπατάλη νερού όσο περιμένουμε να θερμανθεί.
* Αντικαθιστούμε τις στρόφιγγες των πλυντηρίων και τις βρύσες που στάζουν. Διαρροή μιας σταγόνας το δευτερόλεπτο συνεπάγεται κατασπατάληση 10 κυβικών μέτρων ετησίως.
* Όταν αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούν νερό προτιμάμε εκείνες με τη μικρότερη κατανάλωση νερού και ενέργειας.
Αλλάζουμε συνήθειες για να έχουμε νερό
Η εξοικονόμηση του νερού είναι αναγκαιότητα. Επιβάλλονται λοιπόν αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, που χωρίς να έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μας, συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξοικονόμηση νερού. Έτσι:
* Κάνουμε ντουζ αντί να γεμίσουμε την μπανιέρα με νερό. Μια τετραμελής οικογένεια εξοικονομεί έτσι έως 10,8 κυβικά μέτρα μηνιαίως.
* Βάζουμε πλυντήριο με το μέγιστο δυνατό φορτίο πλύσης. Εξοικονομούμε ως 1,2 κυβικά μέτρα μηνιαίως.
* Πλένουμε το αυτοκίνητο μια φορά το μήνα αντί για μια φορά την εβδομάδα. Δεν χρησιμοποιούμε λάστιχο (στην Κύπρο απαγορεύεται κάτι τέτοιο), αλλά ένα κουβά με νερό. Εξοικονομούμε τουλάχιστον 0,5 κυβικά μέτρα το μήνα.
* Καθαρίζουμε τις βεράντες με σκούπα και σφουγγαρίστρα όχι με το λάστιχο.
* Ένα σκούπισμα στο πεζοδρόμιο αρκεί, η χρήση του λάστιχου είναι σπατάλη.
* Ποτίζουμε τον κήπο μας νωρίς το πρωί όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι οι χαμηλότερες. Αυτό μειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτμιση. Είναι προτιμότερη η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος. Χρησιμοποιούμε για πότισμα των λουλουδιών νερό από το πλύσιμο φρούτων, λαχανικών και χόρτων.
* Επιλέγουμε φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας.
Η κάθε μια από τις παραπάνω ενέργειες φαντάζει επουσιώδης. Με αυτές τις ενέργειες όμως στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μειώθηκε η κατανάλωση κατά 26,5% και αντιμετωπίστηκε η λειψυδρία. Πρέπει λοιπόν να ξαναγίνουν μέρος της καθημερινότητας. Πολύ περισσότερο που η κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα μείωση των βροχοπτώσεων στην περιοχή μας και περισσότερη ξηρασία. Ο περιορισμός της κατανάλωσης νερού είναι μια αναγκαιότητα πλέον.
Για περισσότερες πληροφορίες: Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Μαμάη 3, ΑΘΗΝΑ 10440, τηλ./FAX 2108228795, 2108253435, www.medsos.gr και www.watersave.gr
info@medsos.gr