MΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ενέργεια από τον ποταμό Μέρσεϋ στη Μεγάλη Βρετανία
Βασιλική Παππά, αρχιτέκτων Η αναζήτηση ανανεώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας, οδήγησε διάφορους φορείς στη Μεγάλη Βρετανία να στραφούν σε επιστημονικά προγράμματα με σκοπό την εκμετάλλευση των υδατικών πόρων. Ο ποταμός Μέρσεϋ προσφέρεται για τέτοιου είδους “πειραματισμούς”, οι οποίοι εφόσον εφαρμοστούν, θα αποτελέσουν πρότυπο για ανάλογα προγράμματα σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύγχρονες λύσεις για την αρχιτεκτονική κληρονομιά του νερού: Η επανάχρηση κινστερνών μέσα από την εμπειρία της Κωνσταντινούπολης
Δημήτρης Ζυγομαλάς, αρχιτέκτων μηχανικός, διπλωματούχος συντήρησης ιστορικών κτηρίων και συνόλων Σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, κόμβος γεωγραφικός, διοικητικός και οικονομικός, πόλη θρυλική και ρομαντική, η Κωνσταντινούπολη δεν παύει να συναρπάζει με το πλήθος των αρχιτεκτονικών μνημείων που ενσωματώνει. Ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται πολλές κινστέρνες, ορισμένες από τις οποίες έχουν βρει νέο ρόλο στη ζωή της πόλης. Η επανάχρησή τους αποτελεί ευκαιρία για έναν διδακτικό σχολιασμό, δεδομένης της ισχνότητας αντίστοιχων παρεμβάσεων στον ελληνικό χώρο.
Ο κινηματογράφος στη Βενετία
Kωνσταντίνος Χατζηφραγκιός - Μακρυδάκης, τοπογράφος μηχανικός Υδρόβια πόλη, με φορτίο ιστορίας και πολιτισμού αιώνων στους ώμους της, με σημάδια φθαρμένου μεγαλείου, εντυπωσιάζει γενιές δημιουργών, σ’ όλες τις εποχές. Ο θρύλος της έχει προσελκύσει όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης. Ο κινηματογράφος δεν θα μπορούσε να αδιαφορήσει για την «υγρή» εικόνα ενός κόσμου απόμακρου στα όρια του μεταφυσικού.
Οικιακή χρήση του βρόχινου νερού με τις «σύγχρονες στέρνες»
Σοφία Γιαννάκη, βιολόγος, MSc μηχανικός περιβάλλοντος-χωροταξίας Αντί να κυλάει στον υπόνομο, το νερό της βροχής μπορεί να αντικαταστήσει το πόσιμο σε αρκετές οικιακές λειτουργίες, όπως WC, πλύσιμο ρούχων, καθαριότητα σπιτιού και πότισμα. Στη γερμανική πόλη Giessen, οι δημότες ενθαρρύνονται να συλλέξουν το νερό της βροχής σε σύγχρονες στέρνες και να το χρησιμοποιήσουν έπειτα στο σπίτι τους, κάνοντας έτσι οικονομία στο πόσιμο νερό και την τσέπη τους.
Τα σχεδιαζόμενα φράγματα στη Μέση Κοιλάδα του Νείλου στο βόρειο Σουδάν και οι επιπτώσεις τους στο πολιτισμικό τοπίο
Αλέξανδρος Τσάκος, αρχαιολόγος-ιστορικός των Θρησκειών, Henriette Hafsaas-Tsakos,αρχαιολόγος Το κείµενο αναδεικνύει τα προβλήµατα που έχουν προκύψει από την κατασκευή δύο φραγµάτων στο Νείλο και υπογραµµίζει την απειλή για το φυσικό περιβάλλον και το πολιτισµικό τοπίο από τα σχέδια της σουδανικής κυβέρνησης για οκτώ νέα φράγµατα. Οι λύσεις που προτείνονται στηρίζονται στην αρχαιολογική εµπειρία και αγγίζουν την πολιτική διάσταση αυτής της κρίσης.