ΑΓΝΩΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Πηγές νερού – Πηγές ζωής στην Αίγινα
Νεκτάριου Κουκούλη, δάσκαλος (M. ed.), διευθυντής 1ου Δημ. Σχολείου Αίγινας Σε τόπους που πλήττονται από ανυδρία, μια πηγή πόσιμου νερού αποτελεί πολύτιμο κτήμα, πηγή ζωής αλλά και σημείο κοινωνικών επαφών, ανθρωπιάς και κοινοκτημοσύνης. Έτσι, οι πηγές «Βρύση Αγίου Παντελεήμονα» και «Κουρέντης» είναι κομμάτι της ζωής και της ιστορίας της Αίγινας, για αιώνες. Ποια είναι η ιστορία και η σημερινή τους τύχη;
Νερόμυλοι, τα άγνωστα προβιομηχανικά υδροκίνητα εργαστήρια
Μαρία Γρυπάρη, αρχιτέκτων Ε.Ν.Μ.Α./ΥΠ.ΠΟ., Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων Στον ελλαδικό χώρο υπολογίζονται περισσότερα των 40.000 υδροκίνητα εργαστήρια, απλοί νερόμυλοι, ή σύνθετα υδροκίνητα συγκροτήματα. Απαιτείται ο επιτόπιος εντοπισμός και η καταγραφή τους ανά Δήμο ή Νομαρχία, η αξιολόγηση και η ανάλογη μουσειακή ή άλλη χρήση για τη διάσωσή τους.
Ηπειρώτικα γεφύρια
Μαρία Μπαλοδήμου, αρχιτέκτων, MSc. Συντήρησης και Αποκαταστάσης K. U. Leuven, Βέλγιο Τα γεφύρια της Ηπείρου αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του 18ου και 19ου αι. στην Ελλάδα, δημιούργημα του ανθρώπου εξαιτίας της ανάγκης του για μετακίνηση. Στις μέρες μας, έχοντας χάσει εν πολλοίς τη χρηστική τους αξία, βρίσκονται παραμελημένα ή και πολλές φορές αλλοιωμένα από τις σύγχρονες επεμβάσεις.
Παναγία Επισκοπής Ευρυτανίας, ένα βυθισμένο μνημείο
Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Βασιλόπουλος Ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο, βρίσκεται από το 1965 στο βυθό της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών, στον Αχελώο. Είναι γνωστό στους αρχαιολόγους ως «Επισκοπή» Ευρυτανίας και στην περιοχή της Ευρυτανίας ως «Παναγία της Επισκοπής». Πρόκειται για έναν ωραίο βυζαντινό ναό πού υπήρχε στο χωριό Επισκοπή Ευρυτανίας.
Αρχαιολογικό πάρκο Τύμβου Μαραθωνομάχων. Γνωριμία με το μνημείο μέσα από τη μελέτη ανάδειξης
Αγνή Κουβελά – Παναγιωτάτου, αρχιτέκτων Στον Τύμβο Μαραθώνα, σε έκταση 85.000μ², διαμορφώνεται αρχαιολογικό πάρκο ανάδειξης του συμβολισμού της ιστορικής τοποθεσίας. Η επέμβαση διατηρεί τον χαρακτήρα του πεδινού τοπίου και εξαίρει τον Τύμβο που επαναλαμβάνει το μητρικό σχήμα του βουνού. Ο χειρισμός είναι γηγενής, ανάλογος με αυτόν που εφαρμόσθηκε κατά την αρχαιότητα για την κατασκευή του τύμβου. Η μελέτη έγινε το 2003 και το έργο παραμένει ανολοκλήρωτο ως προς την αποκατάσταση του Τύμβου και τις φυτεύσεις.