Στο "Εντέχνως" παρουσιάζονται οι φωτογραφίες φίλων του MOnuMENTA που έστειλαν τη δική τους εκδοχή για την εικόνα της πρώτης σελίδας του τρίτου μας αφιερώματος με θέμα "Βιοποικιλότητα/Διαπολιτισμικότητα".
Tο εξώφυλλο μας συνθέτουν μια φωτογραφία κτηρίων από την κεντρική Υεμένη και μια φωτογραφία ενός άγριου καρότου από την Αλόννησο:
Την πρώτη φωτογραφία μας έστειλε η Σοφία Σακκέτα, Τοπογράφος Μηχανικός του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Προστασία Μνημείων (ΕΜΠ).
Η λήψη της φωτογραφίας έγινε τον Δεκέμβριο του 2008 και απεικονίζει ένα δημόσιο κτίσμα του οικισμού Al Hajarayn στην κοιλάδα του Wadi Do'an, που βρίσκεται στην κεντρική Υεμένη. Το κτήριο ανεγέρθηκε στην δεκαετία 1920-1930, είναι εξ' ολοκλήρου πλίνθινο, όπως και όλα τα κτήρια στην κεντρική Υεμένη, με ιδιαίτερη όμως μορφολογία στις όψεις, επηρεασμένη από τον νεοκλασικισμό. Κτίστηκε από πολύ πλούσιες οικογένειες που ζούσαν στην Ευρώπη και επιστρέφοντας θέλησαν να αναπαραγάγουν τα ευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά πρότυπα. Εσωτερικά, η τυπολογία των κτηρίων στηρίζεται στις ανάγκες της μουσουλμανικής κατοικίας, με πολλά και σχετικά μικρά δωμάτια και δαιδαλώδεις διαδρόμους, που χωρίζουν τους χώρους των γυναικών από αυτούς των ανδρών. Η κατασκευή των κτηρίων γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο ακόμη και σήμερα.
Τη δεύτερη φωτογραφία μάς έστειλε η Σοφία Γιαννάκη, βιολόγος, MSc μηχανικός περιβάλλοντος-χωροταξίας.
Η λήψη της φωτογραφίας έγινε τον Ιούλιο του 2008 στην Αλόννησο. Το φυτό είναι το άγριο καρότο (λατινικό όνομα Daucus carota). Πρόκειται για τον πρόγονο του σημερινού καλλιεργήσιμου καρότου. Στην αρχαιότητα τρωγόταν βραστό όπως και σήμερα. Οι αρχαίοι ανακάλυψαν πως τα φύλλα του είχαν θεραπευτικές ιδιότητες, ιδίως για τα καρκινώματα. Το Daucus carota περιέχει ακετόνη, αιθανόλη, μυρμηγκικό οξύ, λεμονίνη, μαλτόζη, οξαλικό οξύ κ.ά. Αν αγγίξει κανείς το φύλλωμά του, ειδικά όταν είναι υγρό, κινδυνεύει από κνησμό και φλύκταινες. Όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση σποροποίησης, οι ταξιανθίες του συστέλλονται και γίνονται κοίλες θυμίζοντας φωλιά πουλιού, εξ’ ου και η αγγλική ονομασία του φυτού “bird’s nest”. Τη στιγμή της φωτογράφησης η «φωλιά του πουλιού» φιλοξενεί μία βρωμούσα με το όνομα Graphosoma semipunctatum. Τα έντομα αυτά ονομάζονται έτσι, γιατί είναι εφοδιασμένα με αδένες που εκκρίνουν δύσοσμο υγρό.