MONUMENTA
ACTIONS
REPOSITORY
LIBRARY
PARTICIPATION
SUPPORT
Letter to the Municipal Council of the Municipality of Larissa regarding the "Capetanou" house

Προς Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λάρισας                                                       

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2023

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Αξιότιμα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων

Τα τελευταία χρόνια ζούμε στην Ελλάδα ένα κύμα κατεδαφίσεων παλιών κτηρίων που θυμίζει έντονα τα χρόνια της αντιπαροχής των μεταπολεμικών δεκαετιών. Και ενώ είναι κοινός τόπος ότι αυτή η πρακτική οδήγησε στην απαράδεκτη και χωρίς ιστορικό υπόβαθρο εικόνα των πόλεών μας, η καταστροφή αυτή συνεχίζεται, αυξανόμενη, οδηγώντας στη μείωση της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας και σε ορισμένες πόλεις στην απώλεια των τελευταίων ιστορικών τους κτηρίων.

Η ΜΟΝUMENTA (ΑΜΚΕ για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου) δρα κόντρα σε αυτή την ισοπεδωτική διαδικασία στηρίζοντας παράλληλα κάθε ενεργό δράση που θα μπορέσει να περισώσει τον αρχιτεκτονικό πλούτο της χώρας. Για τον λόγο αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθυνθούμε δημόσια στους πολίτες της Λάρισας ώστε να τονίσουμε την ανάγκη που υπάρχει, έστω και την τελευταία στιγμή, με υπέρβαση και θάρρος, να προστατέψουν τα ελάχιστα εναπομείναντα κτήρια μιας σπουδαίας αρχιτεκτονικής και να διεκδικήσουν τον χαρακτηρισμό της οικίας Καπετάνου ως διατηρητέου μνημείου. Ένα κτήριο που λόγω αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, το οποίο αποτελεί τοπόσημο της πόλης, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης αποκαλύπτοντας σε όλους ότι η πόλη έχει μια συνεχόμενη πορεία μέσα στο χρόνο.

Οι αποφάσεις των κεντρικών συμβουλίων της Αθήνας μπορεί να ήταν αρνητικές ως προς τη διατήρηση φανερώνοντας τις αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη νεότερη αρχιτεκτονική κληρονομιά, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει τους πολίτες και τις δυνάμεις της πόλης που μάχονται για το βιώσιμο μέλλον της.

Άμεσα οι εκπρόσωποι της πόλης, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο δηλαδή, θα πρέπει να προχωρήσουν σε ένσταση απέναντι στην απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού του μη χαρακτηρισμού ως νεότερου μνημείου. Αυτή τη στιγμή μένει ένας μήνας περιθώριο (δύο μήνες από την έκδοση της απόφασης) ώστε η πόλη με κάθε εμφατικό τρόπο να δηλώσει ότι έχει έναν αδιαπραγμάτευτο όραμα και μια ισχυρότατη θέληση για να περισώσει τα τελευταία δείγματα αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς. Είναι καιρός η ολιγωρία και οι ευχές να μετατραπούν σε δράσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα.