Την Πέμπτη 25/4/2024 στο ιστορικό κτήριο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) & Κηφισιά – Η επιτακτική ανάγκη προστασίας της» που οργανώθηκε από δημότες και τις οργανώσεις του Δήμου Κηφισιάς Σύλλογος Προστασίας Κηφισιάς, Πύρνα, Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αλωνίων και Παραδοσιακού Κέντρου Κηφισιάς, Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολιτείας, Σύλλογος «Οι Φίλοι της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς», Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Κεφαλάρι Κηφισιάς» και Ένωση Φίλων Καστρίου, με τη στήριξη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Στόχος και αίτημα των δημοτών που συγκέντρωσαν ήδη 3.000 υπογραφές, είναι «να εξαιρεθεί ολόκληρος ο Δήμος Κηφισιάς από την εφαρμογή πολεοδομικών κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), όπως ήδη με το άρθρο 120 παρ. 1 του Ν. 5043/2023 εξαιρέθηκαν οι περιοχές Φιλοθέης, Παλαιού Ψυχικού και Εκάλης, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι ο Δήμος Κηφισιάς προστατεύεται με βάση Προεδρικά Διατάγματα των ετών 1977, 1982 και 1987 που κατισχύουν του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού».
Στη συνάντηση που συντόνισε η κα Ιουλία Μαλαμίτση, τ. Αν.Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσικής ΕΚΠΑ και
πτυχ. Ιστορίας Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ έκαναν εισηγήσεις οι:
- Ο ομότιμος Αρχιτεκτονικής Καθηγητής ΕΜΠ κος Μάνος Μπίρης, τ. Διευθυντής Μεταπτυχιακού ΕΜΠ
για την συντήρηση Μνημείων και συνόλων και επί πολλά χρόνια τακτικό μέλος του Κεντρικού
Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
- Ο Αρχιτέκτων ΕΜΠ, κος Νίκος Βρατσάνος, M.Sc. σε Αρχιτεκτονική & Αστικό Σχεδιασμό, Παν. Columbia
Νέα Υόρκη.
- Ο Δρ. Αρχιτέκτων Πολεοδόμος Γιάννης Μιχαήλ, Αντιπρόεδρος ΕΛΛΕΤ.
- Ο Δήμαρχος Κηφισιάς-Νέας Ερυθραίας-Εκάλης κος Βασίλης Ξυπολυτάς.
- Η κα Κατερίνα Καφτάνη, Δρ Νομ., Δικηγόρος.
- Η Αρχαιολόγος, συντονίστρια της MONUMENTA κα Ειρήνη Γρατσία.
- Η Αρχιτέκτων, ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ κα Ελένη Μαΐστρου.
Είχε ζητηθεί η άποψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά στην συνέντευξη Τύπου δεν παρευρέθη εκπρόσωπος. Εκτός των κατοίκων της Κηφισιάς, τους παρευρισκόμενους χαιρέτισε η Ιδρύτρια και Αντιπρόεδρος της ΕΛΛΕΤ κα Λυδία Καρρά.
Στην εισήγηση του κ. Μάνου Μπίρη αναφέρθηκε ότι το φυσικό, οικιστικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Κηφισιάς δικαιολογεί απολύτως την ένταξή της στους γενικότερους κανόνες προστασίας (Σύνταγμα του 1975 άρθρο 24), αλλά και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις (Σύμβαση Γρανάδας νόμος 2039/920), προεδρικά διατάγματα και αποφάσεις του ΣτΕ. Σπουδαία αρχιτεκτονήματα και μεγάλες προσωπικότητες του έθνους συνδέονται άμεσα με το φημισμένο προάστιο της πρωτεύουσας, του οποίου το μέγιστο τμήμα άλλωστε είναι κηρυγμένο διατηρητέο, ήδη από το Π.Δ. 1982 (ΦΕΚ 180Δ/19.3.1982).
Ο κος Νίκος Βρατσάνος στην εισήγησή του τόνισε ότι ο ίδιος ο ΝΟΚ αναφέρει ότι δεν ισχύει σε περιοχές προστατευόμενες από Προεδρικά Διατάγματα με ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, όπως είναι το Παραδοσιακό Τμήμα της Κηφισιάς. Παρόλα αυτά εκδίδονται άδειες εφαρμόζοντας τις διατάξεις του και αποκρύπτοντας τη γειτνίαση με τα διατηρητέα κτήρια. Οι δημότες Κηφισιάς ζητούν την εφαρμογή, αποκλειστικά και μόνο, του ειδικού πολεοδομικού καθεστώτος που έχει θεσπιστεί με τα Προεδρικά Διατάγματα, τον πλήρη έλεγχο των αιτήσεων αδειών κατεδάφισης και ανέγερσης και την ανάκληση των αδειών που έχουν αποκρύψει στοιχεία από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση του χαρακτήρα του Παραδοσιακού Τμήματος, η ανάδειξη της πολιτιστικής
κληρονομιάς και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο κος Γιάννης Μιχαήλ διαπίστωσε ότι η διαχείριση του χώρου βρίσκεται σε κρίση και τόνισε την ανάγκη ευρέως χαρακτηρισμού σπιτιών και συνόλων και την ανάγκη κατάργησης της εκσκαφής ολόκληρων οικοπέδων προς αποφυγή εξαφάνισης μεγάλων δένδρων και καλλωπιστικών φυτών.
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς κος Βασίλης Ξυπολυτάς ανέφερε ότι η τελευταία ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή εξυπηρετεί βαριά αστικές περιοχές και όχι κηπουπόλεις, παραδοσιακούς οικισμούς με έντονο φυτικό χαρακτήρα. Η Κηφισιά ζητεί κλιμακωτό συντελεστή στα ύψη 0,4, 0,6, 0,8 και να μην ενταχθεί οριζόντια στις βαριά πολεοδομήσιμες περιοχές της Αττικής. Παράλληλα δε με τον ΝΟΚ η κάλυψη της εκσκαφής του οικοπέδου φθάνει κατά περίπτωση και στο 100% αποψιλώνοντας πλήρως το φυτικό περιβάλλον (π.χ. αιωνόβια δένδρα) αλλοιώνοντας την φυσιογνωμία της πόλης, ενώ δίνεται η δυνατότητα φύτευσης μόνο 40 εκατοστών χώματος πάνω από τα υπόγεια, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα δένδρο δεν μπορεί να επιζήσει. Αποτέλεσμα είναι η αλλαγή της φυσιογνωμίας της Κηφισιάς, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος και του κλίματος ολόκληρης της Αττικής. Σε επόμενο διάστημα
ο Δήμαρχος θα παραθέσει, μεταξύ άλλων πολλών, περισσότερες λεπτομέρειες.
H κα Κατερίνα Καφτάνη παρουσίασε την πρώτη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που εκδόθηκε κατά των διατάξεων του ΝΟΚ στο δήμο Κηφισιάς και οδήγησε σε ακύρωση οικοδομικής άδειας κατά το μέρος που επέτρεπε ανέγερση κτιρίου με μεγαλύτερο ύψος από το προβλεπόμενο στο Προεδρικό Διάταγμα που εφαρμοζόταν στην περιοχή.
Η κα Ειρήνη Γρατσία επισήμανε ότι το μπόνους των υψών, ο φόβος του αυστηρότερου νομικού πλαισίου, στο οποίο εντάσσονται κτήρια που υπερβαίνουν τα 100 έτη, η έλλειψη κινήτρων για τους ιδιοκτήτες, η νοοτροπία ότι η ανάπτυξη συνδέεται με την οικοδομή, έχουν παραδώσει τον αρχιτεκτονικό πλούτο στους εργολάβους και στις κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίοι για μια ακόμα φορά καθορίζουν τη μορφή των πόλεων και τον τρόπο διαβίωσης σε αυτές. Το πάθημα των δεκαετιών 1950, 1960 και 1970 τελικά δεν έγινε μάθημα και επαναλαμβάνεται χωρίς αιδώ.
Η κα Ελένη Μαΐστρου τόνισε ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις τα ύψη ρυθμίζονται με βάση πολεοδομικές μελέτες και είναι αδιανόητο με το πρόσχημα της ενεργειακής αναβάθμισης να κτίζονται ψηλότερα κτίρια που υποβαθμίζουν περιβαλλοντικά το άμεσο περιβάλλον. Η δε πριμοδότηση με Συντελεστή Δόμησης κατά 25% παλαιών κτιρίων αποτελεί κίνητρο κατεδάφισης και αξιόλογων ιστορικών κτηρίων που δεν έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, ή με κάποια αιτιολογία αποχαρακτηρίζονται. Τέλος, δεν συμβιβάζεται η πρόθεση ενεργειακής αναβάθμισης που επιχειρεί ο ΝΟΚ με τη δυνατότητα που δίνει για πλήρη κάλυψη των οικοπέδων με υπόγεια, τα οποία οδηγούν στην αποξήλωση των δένδρων και στην αύξηση των σκληρών επιφανειών που δεν μπορούν να απορροφήσουν τα όμβρια.