MONUMENTA
ΔΡAΣΕΙΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Οι περιηγήσεις της MONUMENTA στο πλαίσιο του προγράμματος "Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία" της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, 2023-24

Περίπατος "Θρησκευτικά μνημεία της Αθήνας"

Η Αθήνα μια πόλη πολυπολιτισμική σε όλες τις ιστορικές περιόδους διατηρεί ναούς διαφόρων θρησκειών που κτίστηκαν τους βυζαντινούς, μεταβυζαντινούς και νεώτερους χρόνους. Η περιήγηση είναι ένα ταξίδι στην αρχιτεκτονική των κτηρίων, στη σχέση μορφής και λατρείας, σε ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα σε αυτά, στις κοινότητες που τα δημιούργησαν. Μέσα στη δίωρη ξενάγηση οι μαθητές επισκέπτονται τις συναγωγές της οδού Μελιδώνη, την αρμένικη εκκλησία της οδού Κριεζή, το Τζαμί Τζισταράκη, τη Μητρόπολη, την αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στη λεωφόρο Αμαλίας, την Ευαγγελική Εκκλησία την καθολική εκκλησία του Αγίου Διονυσίου. Όταν ο χρόνος το επέτρεπε γίνονταν επισκέψεις και στους ναούς του Αγίου Ελευθερίου και της Αγίας Δύναμης, καθώς και στο Γιουσουρούμ ως μια εισαγωγή στη γνωριμία με την εβραϊκή κοινότητα, τους ναούς της οποίας θα γνωρίζαμε σε λίγο.

Περίπατος "Τα μέγαρα της πλατείας Συντάγματος"

Η μεγαλύτερη πλατεία της Αθήνας, τόπος μεγάλων ιστορικών γεγονότων, δημιουργήθηκε στα χρόνια του βασιλιά Όθωνα και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα είχε αποκτήσει τα καλλιμάρμαρα μέγαρα που την περιβάλλανε, όλα σπουδαία δείγματα του νεοκλασικισμού, έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων αρχιτεκτόνων. Ωστόσο μεταπολεμικά τα περισσότερα από αυτά κατεδαφίστηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Η περιήγηση αποτελείταξίδι στην Αθήνα του 19ου αιώνα, στον νεοκλασικισμό, στην καθημερινή ζωή, στην ιστορία του τόπου. Η περιήγηση αναζητά τα αίτια της καταστροφής της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που οδηγεί στην απώλεια της ιστορικής μνήμης και ταυτότητας. Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, τα μέγαρα Βούρου, Κορομηλά, Πάλλη, Καλλιγά, Σκουλούδη, Νεγρεπόντη, τα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία, Αγγλία είναι οι συνοδοιπόροι στο ταξίδι. Η ξενάγηση έχει ως εργαλείο την εφαρμογή της MONUMENTA (ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ) και την ιστοσελίδα/αποθετήριο/εφαρμογή www.in-athens.gr του προγράμματος Ιστορίες µιας αόρατης Αθήνας (των HERMeS, ΔΙΠΥΛΟΝ, MONUMENTA, ΜΕΛΙΣΣΑ, GET, COMMONSPAC.

Οι περιηγήσεις περιλάμβαναν ξενάγηση στα κτήρια, καταγραφή κτηρίων, ανάγνωση κειμένων που αναδείκνυαν στιγμές της καθημερινότητας της πόλης σε διάφορες περιόδους και κείμενα αρχιτεκτόνων και ζωγράφων που έγραψαν για τις κατεδαφίσεις των νεοκλασικών κτηρίων. Σημειώνεται ότι εφέτος έγινε και ψηφιακή καταγραφή κτηρίων μέσω της εφαρμογής της MONUMENTA.

Οι περιηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις αρχαιολόγους Ειρήνη Γρατσία και Βίβιαν Φλώρου, την ιστορικό τέχνης Σοφία Θρουβάλα και την αρχιτέκτονα Ερνεστίνα Καρυστιναίου.Στους/στις συνοδούς εκπαιδευτικούς δινόταν έντυπο υλικό με κείμενα, δραστηριότητες, βιβλιογραφία και δικτυογραφία, το δελτίο καταγραφής κτηρίων και ενημερωτικά έντυπα της MONUMENTA για τα κτήρια.

Τη φετινή χρονιά πραγματοποιήθηκαν 21 περιηγήσεις, με τρία Νηπιαγωγεία, τέσσερα Δημοτικά, τέσσερα Γυμνάσια και δέκα Λύκεια. Δύο από αυτά ήταν ειδικά σχολεία και ένα διαπολιτισμικό. Συμμετείχαν περίπου 400 μαθητές. Εννέα περιηγήσεις έγιναν στα θρησκευτικά μνημεία, έξι στα μέγαρα της πλατείας Συντάγματος και οι υπόλοιπες σε παλιότερες διαδρομές, όπως στην Κυπριάδη και στον Κολωνό, ενώ για τρία σχολεία δημιουργήθηκαν ειδικές διαδρομές (κτήρια οδού Πατησίων, Μαυρομματαίων, ασβεστοκάμινο Λαμπρινής) ανταποκρινόμενες στις θεματικές που είχαν επιλέξει να ασχοληθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος (επισυνάπτεται ο κατάλογος με τα σχολεία).

Τέλος, στο πλαίσιο των σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς έγινε η καθιερωμένη καταγραφή κτηρίων στην πλατεία του Δημαρχείου καθώς και η παρουσίαση των διαδρομών της MONUMENTAστις συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς στο Δημαρχείο.​