MONUMENTA
ΔΡAΣΕΙΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ

Προβλήματα των κατοίκων της συνοικίας του Ψυρρή

Βάσω Νικολακοπούλου, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου «Παναθήναια»
Φωτογραφίες
Πλατεία Ελευθερίας, κτήριο Κουμουνδούρου, κατεδαφισμένο
Πλατεία Ελευθερίας, κτήριο Κουμουνδούρου, κατεδαφισμένο
Πλατεία Ελευθερίας, ο χώρος
όπου βρισκόταν το κτήριο Κουμουνδούρου
Πλατεία Ελευθερίας, ο χώρος όπου βρισκόταν το κτήριο Κουμουνδούρου

Mένω στο κέντρο της Αθήνας, στη συνοικία Ψυρρή, από το 1973. Τότε έγινε η μεγαλύτερη κατεδάφιση των περισσότερων νεοκλασικών κτιρίων, γιατί πιθανώς το Υπουργείο Πολιτισμού δεν τα είχε χαρακτηρίσει διατηρητέα ώστε να τα προστατεύσει. Έτσι λοιπόν ένα ένα έφευγε και στη θέση τους ξεφύτρωναν πολυώροφα άχαρα κτίρια, λίγα για κατοικίες και πιο πολλά για βιοτεχνίες. Τότε γκρεμίστηκε και η βίλα του Κουμουνδούρου, που βρισκόταν στη γωνία της οδού Σαχτούρη και της πλατείας Ελευθερίας (πρώην Κουμουνδούρου), στην οποία στεγαζόταν το 9ο Γυμνάσιο αρρένων. Μετά την κατεδάφιση το Γυμνάσιο το συστέγασαν «προσωρινά» με το 34ο Γυμνάσιο-Λύκειο στα Άνω Πετράλωνα, όπου παραμένει ακόμη και σήμερα. Έτσι λοιπόν η περιοχή την ημέρα έσφυζε από ζωή και πολύ θόρυβο από τους χτύπους των σφυριών και τη βουή των μηχανών από τις πολλές βιοτεχνίες των ρούχων και των παπουτσιών.

Ο μεγάλος σεισμός που έγινε με επίκεντρο τις Αλκυονίδες το 1981 προκάλεσε αρκετές ζημιές στα παλιά κτίρια που είχαν απομείνει. Έτσι άρχισε σιγά-σιγά η εγκατάλειψη των αυλών που μύριζαν βασιλικό και ασβέστη, διότι τα κτίρια κρίθηκαν επικίνδυνα κι ακατάλληλα. Τη δεκαετία 1980-90 οι «Σοφοί της Βουλής» ψήφισαν νόμους και προεδρικά διατάγματα για τη χρήση γης, υποστήριξαν πως πρέπει να φύγουν οι βιοτεχνίες και να στηριχτεί η αμιγής κατοικία, τα παραδοσιακά μαγαζιά, τα μπακάλικα, τα καφενεία, τα μεζεδοπωλεία κ.ά., αλλά αντί γι’ αυτά ανέβηκαν πάρα πολύ οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Έγιναν μερικά καλαίσθητα καφενεία και μεζεδοπωλεία από ορισμένους ρομαντικούς επαγγελματίες που αγάπησαν πραγματικά τη γειτονιά. Αλλά ό, τι γίνεται σε μια περιοχή είναι «κολλητικό», και μαζί με τους σωστούς επαγγελματίες ήρθαν και αυτοί που πιστεύουν ότι απ’ τη μια στιγμή στην άλλη «θα πιάσουν την καλή» με όποιο κόστος. Δυστυχώς όμως η Πολιτεία δεν έκανε απολύτως τίποτα για να προστατεύσει τους κατοίκους και τους σωστούς επαγγελματίες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας αχταρμάς και να μην μπορεί να βγάλει άκρη κανείς.

Στη συνέχεια ήρθε και η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, «με τις μεγάλες ταμπέλες» που υπόσχονταν ότι θα παίρναμε «ανάσα ζωής», αλλά και αυτοί με τον τρόπο τους εξοστράκισαν τους κατοίκους. Έκαναν πεζόδρομους για να περνούν λεωφορεία και όχι οι κάτοικοι, και δεν έγινε σωστή μελέτη για το κυκλοφοριακό με αποτέλεσμα οι ακατοίκητες περιοχές, λόγω αρχαιοτήτων, να προστατευθούν, ενώ στην κατοικημένη περιοχή να έχει προκληθεί συμφόρηση από την κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς επίσης μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση.

Στην πλατεία Ελευθερίας υπήρχε μια παιδική χαρά, την οποία κατήργησαν, γιατί δεν εντασσόταν στο καινούριο σχέδιο, όπως επίσης κατήργησαν και τα παγκάκια για να μην κάθονται οι άστεγοι και οι περιθωριακοί μετανάστες. Το πρόβλημα δεν λύθηκε, διότι οι άστεγοι και οι περιθωριακοί μετανάστες κατοικούν στην πλατεία και όπου υπάρχει ακάλυπτος χώρος, σε πυλωτές και πεζοδρόμια, και εκεί καλύπτουν όλες τις ανθρώπινες ανάγκες τους. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας αστέγων με τις απαραίτητες προϋποθέσεις και καταγραφή των αστέγων, για να λυθεί το πρόβλημα, όπως είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί κέντρο υποδοχής, φιλοξενίας και καταγραφής των μεταναστών ή λαθρομεταναστών ή οικονομικών μεταναστών.

Τελευταία ευδοκιμεί το κινέζικο εμπόριο στην περιοχή. Όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το χονδρεμπόριο στην οδό Ευριπίδου παίρνουν μερικά ευρώ αέρα και παραδίδουν τα μαγαζιά τους στο κινέζικο εμπόριο. Έχει διαταραχθεί τόσο πολύ η ισορροπία της γειτονιάς που σε λίγο θα θέλουμε να αγοράσουμε ψωμί και θα βρίσκουμε μόνο πιτζάμες και παπούτσια.
Αυτά συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας, στη συνοικία του Ψυρρή, η οποία απέχει 50 μέτρα από το Δημαρχείο της Αθήνας και 500 περίπου μέτρα από τη Βουλή των Ελλήνων.

Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αγαπάμε την περιοχή μας, καθώς εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης και προσπαθούμε και μέσα από τον πολιτιστικό σύλλογο «Παναθήναια» να κρατήσουμε ζωντανό αυτό το κύτταρο της γειτονιάς. Ακόμα ευελπιστούμε ότι θα χτιστούν κάποια στιγμή τα σχολεία στα οικόπεδα που έχει στην ιδιοκτησία του ο Ο.Σ.Κ. εδώ και 25 περίπου χρόνια και θα τοποθετηθεί κάπου και η παιδική χαρά.
Ελπίζουμε πως αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα για όλους, κατοίκους, εργαζομένους και επαγγελματίες.


O Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναθήναια» δραστηριοποιείται από το 1997, αρχικά σαν Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων, στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Κουμουνδούρου, στου Ψυρρή, στο Μεταξουργείο και στον Κεραμεικό. Στόχο έχει την αναβάθμιση και την ανάδειξη της περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους.
Διεύθυνση: Σαχτούρη 8-10, τηλέφωνο: 210 3251035

1/03/2007